divendres, 11 de gener del 2013

Bròquil verd


bròquil                                    col-i-flor                     col-i-flor verda
espigall col brotonera                           espigall col de capdell   

Família                       Brassicàcies.
                       
Nom científic             Brassica oleracea var.botrytis.            

País d' origen             Mediterrani Oriental i conques de Gran Bretanya.

Localització   
                       
Etimologia

La paraula bròquil és el diminutiu de bròcco 'rebrot', que prové del terme llatí brachium, que significa braç o branca.

Característiques

El bròquil deriva de la selecció de la col silvestres, li agraden els terrenys adobats.
El bròquil té els primordis florals ja formats i previ a l’obertura de les flors. Per tant el que ens mengem són les flors abans d’obrir-se.
                       
Propietats medicinals
           
Són diürètiques i adequades per a les malalties cardiovasculars. Afavoreix la motilitat intestinal i el pàncrees.

Curiositats

En el bròquil el que consumim són les flors ja formades i a punt d’obrir-se.     
Segons la varietat dialectal també són adequades les denominacions catalanes “bròcul” i “bròcul verd”. Cal distingir el bròquil del bròcoli.
El bròquil s' hauria seleccionat a Italia fa 500 anys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada