Família Pinàcies.
Nom científic Pinus pinea.
País d' origen Regió
mediterrània.
Localització
Etimologia
La paraula pinyó prové del llatí “pineone” derivat de “pineu”
que vol dir “cosa de pi”
Característiques
Les pinyes maduren a la tardor del tercer any.
Els pinyons són un
dels ingredients més importants dels panellets, que es remunten al S. XVIII i
que tenien caràcter sacramental.
Propietats medicinals
Els pinyons tenen alt contingut de calci i magnesi i són molt apropiats contra la
descalcificació, osteoporosi i en nens en èpoques de creixement, també combat el colesterol
i és ideal per esportistes i excursionistes,
així com per problemes d’anèmia.
Indicat en la prevenció de l’arteriosclerosi.
Curiositats
Restes arqueològiques remunten la utilització del pinyons al
paleolític.
Els pinyons són un fruit sec altament preuat a tota la
mediterrània i Àsia, de tal manera que totes les cultures, des de la xinesa o
la hindú o la musulmana, la jueva o la cristiana els han valorat i utilitzats
en les seves receptes.
Ja els feien servir els legionaris romans com a
reconstituent, tant pel seu valor energètic com pel seu agradable sabor.
L’0rigen dels panellets ve de la costum de que per Tots
Sants els campaners havien de tocar a difunts tota la nit per tal que ningú no
s' oblidés de resar per les ànimes del purgatori i pels fidels difunts. A la
mitjanit veïns i feligresos s' apropaven a l' església i compartien amb els
campaners fruits secs i galetes, dolços i vi dolç. D' aquest origen se n' ha
deriva La Castanyada
que és la festa en la qual es consumeixen panellets i castanyes cuites a la
brasa del carbó o al forn.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada