dilluns, 14 de gener del 2013

Pinyons



Família                       Pinàcies.
                       
Nom científic             Pinus pinea.                

País d' origen             Regió mediterrània.

Localització

Etimologia     

La paraula pinyó prové del llatí “pineone” derivat de “pineu” que vol dir “cosa de pi”

Característiques

Les pinyes maduren a la tardor del tercer any.
Els pinyons són  un dels ingredients més importants dels panellets, que es remunten al S. XVIII i que tenien caràcter sacramental. 

Propietats medicinals

Els pinyons tenen alt contingut de calci i magnesi i són molt apropiats contra la descalcificació, osteoporosi i en nens en èpoques de creixement, també combat el colesterol i és ideal per esportistes i excursionistes, així com per problemes d’anèmia.
Indicat en la prevenció de l’arteriosclerosi.

Curiositats

Restes arqueològiques remunten la utilització del pinyons al paleolític.
Els pinyons són un fruit sec altament preuat a tota la mediterrània i Àsia, de tal manera que totes les cultures, des de la xinesa o la hindú o la musulmana, la jueva o la cristiana els han valorat i utilitzats en les seves receptes.
Ja els feien servir els legionaris romans com a reconstituent, tant pel seu valor energètic com pel seu agradable sabor.
L’0rigen dels panellets ve de la costum de que per Tots Sants els campaners havien de tocar a difunts tota la nit per tal que ningú no s' oblidés de resar per les ànimes del purgatori i pels fidels difunts. A la mitjanit veïns i feligresos s' apropaven a l' església i compartien amb els campaners fruits secs i galetes, dolços i vi dolç. D' aquest origen se n' ha deriva La Castanyada que és la festa en la qual es consumeixen panellets i castanyes cuites a la brasa del carbó o al forn.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada