Família Rosàcies.
Nom científic Pyrus
communis.
País d' origen Àsia
Central.
Localització Can
Pau Marc.
Etimologia
La paraula pera prové del llatí
"petra" que vol dir pedra, probablement pels granets durs que hi ha
en la seva carn.
Característiques
Pera grossa, llargueta de color groc - verd, a vegades
vermellosa, considerada molt bona. Madura a la tardor.
La pera cuixeta és molt conreada a l' Empordà.
La perera sovint és empeltada
sobre peus de codonyer la qual cosa dóna més precocitat en l' entrada en
producció, menys vigor i fruits més grossos.
Propietats medicinals
La pera és ideal per a règims,
per contenir vitamines B1, B2 i Niacina o B12, totes del Complex B, que regulen
el sistema nerviós i l' aparell digestiu; fortifiquen el múscul cardíac;
protegeixen la pell i el cabell i són essencials per al creixement.
Curiositats
A l’Edat de Bronze (3500 A .c.) la trobem a
Europa, Nord d' Àfrica i Àsia, es creu que prové de la Xina.
Dites populars
No voler peres amb algú: no
voler-hi tractes o baralles per por de sortir-ne perjudicat.
Partir peres: desavenir-se,
separar-se els que anaven units i concordes.
Posar les peres a quatre o a quarto
, a algú: fer-lo entrar per les vies de la legalitat o de
l' obediència, castigant-lo o amenaçant-lo.
Voler-ho tot, el sac i les peres:
esser massa exigent, pretendre obtenir-ho tot.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada