dilluns, 14 de gener del 2013

Pera Perxal


Família                       Rosàcies.
                                                          
Nom científic             Pyrus communis.                                                        

País d' origen             Àsia Central.

Localització                Can Sardina, Can Palau.

Etimologia                 

La paraula pera prové del llatí "petra" que vol dir pedra, probablement pels granets durs que hi ha en la seva carn.

Característiques       

Pera molt bona i molt aromàtica, diuen que l' olor de la perxal se sent d' un troç lluny.
La perera sovint és empeltada sobre peus de codonyer la qual cosa dóna més precocitat en l' entrada en producció, menys vigor i fruits més grossos.

Propietats medicinals                      

La pera és ideal per a règims, per contenir vitamines B1, B2 i Niacina o B12, totes del Complex B, que regulen el sistema nerviós i l' aparell digestiu; fortifiquen el múscul cardíac; protegeixen la pell i el cabell i són essencials per al creixement.

Curiositats
A l’Edat de Bronze (3500 A.c.) la trobem a Europa, Nord d' Àfrica i Àsia, es creu que prové de la Xina.

Dites populars

No voler peres amb algú: no voler-hi tractes o baralles per por de sortir-ne perjudicat.
Partir peres: desavenir-se, separar-se els que anaven units i concordes.
Posar les peres a quatre o a quarto , a algú: fer-lo entrar per les vies de la legalitat o de
 l' obediència, castigant-lo o amenaçant-lo.
Voler-ho tot, el sac i les peres: esser massa exigent, pretendre obtenir-ho tot.


                        

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada