dilluns, 14 de gener del 2013

Olivera d' Oli


Família                       Oleàcies.
                                                          
Nom científic             Olea europaea.                                                          

País d' origen             Conca mediterrània i Àsia menor.

Localització                Mollfulleda, El Moré, Cal Gall, Ca l'Aymeric de Joanet.

Etimologia     

Olivera prové del llatí "olivaria" que té el mateix significat.
Olea prové del llatí oleum que vol dir oli i europaea vol dir que és d' Europa.

Característiques       

L' olivera d' Oli és originària de la Vall d' Arbúcies, és a dir, és genèticament de la Vall i no prové de cap territori veí.
Té una oliva mitjana amb la part del peduncle més estret que l' àpex, que és arrodonit (forma de pera) i presenta moltes lenticel·les de mida petita.
El grau de retenció de l' oliva és molt alt.
De l' olivera d' oli de la Vall d' Arbúcies en surt un oli excel·lent, amb unes característiques d' afruitat i picant que el diferencies dels altres olis, amb un contingut d’oli sobre matèria seca de 47,29% s.m.s ( rendiment superior a l’arbequina).
El panell de tast oficial de la Generalitat de Catalunya l’ha qualificat com Verge extra, fruitat intens, amarg intens i picant mig amb adjectius de verd equilibrat i atributs de carxofa i verdura.
Aquest oli es caracteritza per un alt contingut en “polifenols” (antioxidants naturals) amb grans virtuts medicinals.
L'olivera d'oli presenta androesterilitat (no produeix polen) i aquesta característica és comú en moltes oliveres catalanes.
L' olivera necessita com a mínim 10 setmanes per sota de 12ºC. per tenir una bona floració, aquesta s' indueix millor quan la temperatura fluctua entre 2ºC. i 15ºC. durant 70-80 dies. Per això en climes tropicals càlids les oliveres no floreixen mai.

Propietats medicinals
L’oli d’oliva extra verge és ric en polifenols i té propietats antioxidats que combaten l’envelliment i com a prevenció del càncer.
Les fulles de l’olivera tenen propietats antihipertensives, contra l' artritis i la diabetis, és diürètica i una mica laxant.
En cosmètica és la base de molts productes destinats a la cura de la pell.

Curiositats

A l' Antiga Grècia, per exemple, l' oli d' oliva era considerat sagrat i era usat per ungir reis i atletes. Les branques fulloses de les oliveres eren símbol d' abundància, glòria i pau i s' utilitzaven per coronar els vencedors dels jocs amistosos o les guerres.
També és ben present a la Biblia,per exemple, va ser una branca d' olivera la que va demostrar a Noè que el diluvi s' havia acabat. També Moisès lliurava dels serveis militars a aquells que conreaven oliveres. L' Alcorà també esmenta l' olivera.
           

Dites populars          

Olivera vella, destral amb ella.
Olivera que estàs prop de camí, ni tu faràs oli ni jo faré vi: es diu perquè els arbres situats prop del camí solen esser assaltats pels vianants.
Per sant Pere, juny arrera; posa’t sota l' olivera: una ençà, una enllà, ves-te’n a casa que prou n' hi ha: es diu perquè abans del juliol cauen de l' arbre moltes olives, i per tant, les que romanen sense caure per sant Pere, o sia a la fi de juny, hi seran probablement a l' hora de la collita.
                        

1 comentari:

  1. Aquest dimarts, 5 de març, els establiments de l'Arha Arbúcies vam ser convidats d'honor en l'acte de presentació de l'OLI de la VALL d'ARBÚCIES que va acollir el Cafè Torres.

    Va ser emocionant sentir en Ramon Espígol explicar-nos la recuperació de l'olivera d'Oli, autòctona de la nostra vall!, i va ser un plaer gustatiu i olfactiu tastar i olorar un oli tan excel·lent!

    Moltes gràcies per la vostra deferència, moltíssimes felicitats per la iniciativa i per molts anys!!!

    ResponElimina