dimarts, 15 de gener del 2013

Raïm Pàmpol arrugat


Família                       Vitàcies.
                                                          
Nom científic             Vitis vinifera.                                                  

País d' origen             Àsia occidental.

Localització               

Etimologia     

Vitis és el nom llatí de la vinya que sembla provenir de la paraula protoindoeuropea "Wei" que es referia a la planta enfiladissa.
Vinifera es refereix a la que fa vi.
La paraula raïm prové del llatí "racimus" amb el mateix significat i la paraula vi procedeix de la llatina vinum i aquesta de la grega ονος, encara que es considera que
l' arrel es troba propera a la paraula sànscrit “vana” (amor) que també va donar origen a les paraules Venus i Venera. Aquesta relació semàntica estaria donada per l' antiga creença en els poders afrodisíacs del vi. Es pensa que els romans van prendre el significat del proto-germànic "winam".

Característiques       

Propietats medicinals           

Els polifenols (antioxidant natural) del raïm han estat relacionats en la inhibició del càncer, malalties cardiovasculars i degeneració del sistema nerviós.
Aquests polifenols es troba sobretot a la pell i ales llavors.
El vi negre ofereix més beneficis per a la salut que el blanc perquè molts dels compostos beneficiosos són presents a la pela del raïm, i només el vi negre es macera amb les peles. La quantitat de temps de fermentació que un vi passa en contacte amb les peles del raïm és un factor determinant important del seu contingut en polifenols.

Curiositats    

Per no tenir vespes en el raïm s' ha de podar el dia de Reis o per la Candelera
Encara que l' origen actual de la vinya és l' Àsia Occidental, el registre fòssil del Terciari (abans de la última glaciació - Quaternari) ens indica que en el mediterrani ja hi havia raïm.
Actualment existeix una base de dades europea que ens permet identifica (anàlisis genètics) les diferents varietats de vinya.
El conreu de la vinya ha generat la fisonomia de gran part del paisatge rural actual de Catalunya. Com a conseqüència de la fil·loxera (Phylloxera vastratix) que afectava progressivament les vinyes franceses, el conreu a Catalunya va experimentar una gran expansió durant els segles XVII i XVIII però la mateixa plaga que va assolar la vinya francesa va causar també la ruïna dels pagesos catalans a partir del 1879 quan la fil·loxera arriba a Catalunya.
A partir d' aquest moment entren els peus americans(resistents a la fil·loxera) que serveixen de portaempelts.
El vi és una beguda obtinguda del raïm mitjançant la fermentació alcohòlica del most o suc; la fermentació es produeix per l' acció metabòlica del llevat (Saccharomyces cerevisiae) que transforma els sucres del fruit en alcohol etílic i gas en forma de diòxid de carboni.
El vi es va produir per primera vegada durant el neolític, segons els testimonis arqueològics trobats a les muntanyes Zagros, a la regió que avui ocupen Geòrgia, Armènia i l' Iran; gràcies a la presència de Vitis vinifera sylvestris, i l' aparició de la ceràmica durant aquest període. L' evidència més antiga de la producció i consum de vi, és un atuell de l' any 5400 aC, trobat al poblat neolític de Hajii Firuz Tepe, a les muntanyes Zagros. L' atuell conté un residu vermellós, presumiblement vi. Posteriorment, el consum de vi es va estendre cap a l' occident, arribant a Anatòlia i Grècia, i cap al sud, arribant fins a Egipte, i es feu ja cèlebre a Bahariya durant l' Imperi Mitjà (segle XX aC). La més antiga documentació grega sobre la cura de la vinya, la collita i premsat dels raïms, és “Els treballs i els dies”, d' Hesíode, del segle VIII aC. A l' antiga Grècia, el vi es bevia barrejat amb aigua i es conservava en pell de cabra.
Ja a Egipte, Grècia i Roma s' adorava Dionís o Bacus (déu de les vinyes) i la Bíblia es refereix al vi en diversos passatges, entre d' altres quan relata el darrer sopar de Jesús, en què va oferir una copa de vi als seus deixebles, tot representant la seva sang. Se sap que a la Xina, fa 4.000 anys, ja coneixien el procés de fermentació del raïm, i que a Egipte, al segle XIV aC ja coneixien la viticultura. Juli Cèsar va ser un gran apassionat del vi i el va introduir per tot el món romà.
La viticultura deu el seu major desenvolupament a la propagació del cristianisme, per ser el vi necessari per a la celebració de la missa. Els monestirs, amb els seus propis mètodes d' elaboració i extracció, van ser els precursors de la viticultura i vinicultura, deixant petjades tan clares com els “vins priorat” de la paraula prior.

Dites populars

Quan no són figues, són raïms: es diu d' una successió de molèsties o preocupacions de divers caràcter, però que totes fan patir.
No té vinya, i ven raïms: es refereix a les persones que gasten més diners dels que el seu estat o posició social els permet.
El raïm li diu al vi: Vine cap ací, cosí: es diu referint-se a coses que són anàlogues o que lògicament han d' anar plegades.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada