divendres, 11 de gener del 2013

Escarola perruca del Prat


Família                       Asteràcies o compostes.
                       
Nom científic             Cichorium endivia.                  

País d' origen             Mediterrani meridional i/o India.

Localització                Jordi (Les Franqueses).

Etimologia

Escarola prové del llatí escariola que ve del llatí Latuca escariola = enciam comestible
Escarola del castellà ve d'escarola del català que ve del provençal i aquesta prové del llatí. Es tracte del diminutiu de la paraula llatina escaria (comestible), que s' usava en l' expressió lactuca escaria (enciam comestible). La paraula escaria deriva d' esca (aliment), i aquesta es forma sobre l' arrel de edere(menjar).
De l' arrel de edere ens venen paraules com comer (comedere), comida, inedia, obes y esca (aliment del foc). El verb deriva d' una arrel indoeuropea que és ED que vol dir menjar(comer) o mossegar (morder).

Característiques

Escarola arrissada.
És una planta bastant rústica i presenta poques malalties, sobretot si la cultivem en èpoques de poca calor. Es pot veure afectada per alguna espècie de pugó i llimacs.
Sembla que procedeixen de la xicoira silvestre (Cichorium intybus).

Curiositats

Al segle XIX va ser introduïda a Amèrica pels europeus.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada