Família Poligonàcies.
Nom científic Fagopyrum
esculentum.
País d' origen Asia.
Localització
Etimologia
Probablement del llatí
vulgar *fabeŏlu, ‘faveta’, dim. de faba produït per
influència de phaseolu ( les formes franceses dialectals faviol,
faviola, faviou).
Característiques
Des del punt de vista botànic no
és un autèntic cereal (no és pas una gramínia ni
té gluten), però se’n fa el mateix ús.
El seu conreu és senzill, se
sembra en línies un cop ha passat el perill de glaçades, d' abril a maig. No
suporta l' entollament de l' aigua al terreny. El seu cicle dura uns 70 o 80
dies.
Curiositats
El seu gra conté en petites
quantitats un glucòsid anomenat “fagomina” que retarda la sensació de la
gana.
Tradicionalment es feien servir
de pinso per animals i també en algunes regions per a fer pa. A
partir dels anys 80 del segle XX el conreu per a consum humà ha
ressorgit per l' increment de la nutrició equilibrada i natural. Conté
les proteïnes de més alt valor biològic del regne vegetal, cosa que
el fa popular entre alguns vegetarians i com que no té gens de gluten
en aliments per a celíacs. Tradicionalment, a més de pinso, s'ha usat per a fer
pa, i en preparacions humils destinades a humans, com ara
les farinetes (a La
Garrotxa , Vall d' Aran, etc.) o les tortús (a
Occitània). Actualment, a més d' aquestes receptes antigues, es destina
a farines per fer galetes, crespells i pans especials. A França s'
utilitza la farina de fajol per fer també creps (crêpe). A altres
parts del món, com
ara Ucraïna, Bielorússia, Polònia, Rússia i
els països bàltics, aquest gra sempre ha gaudit de gran popularitat, on és
apreciat fins avui dia per al consum humà, ja sigui cuinat com a gra sencer
(torrat i després bullit) o per a fer pa.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada