divendres, 11 de gener del 2013

Escarola de cabell d' àngel


Família                       Asteràcies o compostes.
                       
Nom científic             Cichorium endivia.                  

País d' origen             Mediterrani meridional i/o India.

Localització                Emili Soms, Jordi (Les Franqueses).

Etimologia

Esarola  prové del llatí escariola que ve del llatí Lactuca escariola = enciam comestible
Escarola del castellà ve d' escarola del català que ve del provençal i aquesta prové del llatí. Es tracte del diminutiu de la paraula llatina escaria (comestible), que s' usava en l' expressió lactuca escaria (enciam comestible). La paraula escaria deriva d' esca (aliment), i aquesta es forma sobre l' arrel de edere(menjar).
De l' arrel de edere ens venen paraules com comer (comedere), comida, inedia, obes y esca (aliment del foc). El verb deriva d' una arrel indoeuropea que és ED que vol dir menjar(comer) o mossegar (morder).

Característiques

És la més apreciada i popular de les varietats tradicionals d' escarola que es conreen als horts catalans. De mida petita i de baixa productivitat, les seves millors produccions s’obtenen en hiverns freds i secs.
Sembla que procedeixen de la xicoira silvestre (Cichorium  intybus).

Curiositats
                       
Al segle XIX va ser introduïda a Amèrica pels europeus.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada