Família Asteràcies
o compostes.
Nom científic Cichorium
endivia.
País d' origen Mediterrani
meridional i/o India.
Localització Emili Soms, Jordi (Les Franqueses).
Etimologia
Esarola prové del llatí escariola que ve del llatí
Lactuca escariola = enciam comestible
Escarola del castellà ve d'
escarola del català que ve del provençal i aquesta prové del llatí. Es tracte
del diminutiu de la paraula llatina escaria (comestible), que s' usava en l'
expressió lactuca escaria (enciam comestible). La paraula escaria deriva d'
esca (aliment), i aquesta es forma sobre l' arrel de edere(menjar).
De l' arrel de edere ens venen
paraules com comer (comedere), comida, inedia, obes y esca (aliment del foc).
El verb deriva d' una arrel indoeuropea que és ED que vol dir menjar(comer) o
mossegar (morder).
Característiques
És la més apreciada i popular de
les varietats tradicionals d' escarola que es conreen als horts catalans. De
mida petita i de baixa productivitat, les seves millors produccions s’obtenen
en hiverns freds i secs.
Sembla que procedeixen de la
xicoira silvestre (Cichorium intybus).
Curiositats
Al segle XIX va ser introduïda a
Amèrica pels europeus.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada