divendres, 11 de gener del 2013

Escarola de fulla ample o d' estiu


Família                       Asteràcies o compostes.
                       
Nom científic             Cichorium endivia.                  

País d' origen             Mediterrani meridional i/o India.

Localització   

Etimologia

Escarola prové del llatí escariola que ve del llatí Latuca escariola = enciam comestible
Escarola del castellà ve d' escarola del català que ve del provençal i aquesta prové del llatí. Es tracte del diminutiu de la paraula llatina escaria (comestible), que s' usava en l' expressió lactuca escaria (enciam comestible). La paraula escaria deriva d'esca (aliment), i aquesta es forma sobre l' arrel de edere(menjar).
De l' arrel de edere ens venen paraules com comer (comedere), comida, inedia, obes y esca (aliment del foc). El verb deriva d' una arrel indoeuropea que és ED que vol dir menjar(comer) o mossegar (morder).

Característiques

És una planta bastant rústica i presenta poques malalties, sobretot si la cultivem en èpoques de poca calor. Es pot veure afectada per alguna espècie de pugó i llimacs.
Sembla que procedeixen de la xicoira silvestre (Cichorium intybus)

Curiositats
           
Al segle XIX va ser introduïda a Amèrica pels europeus.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada