Família Brassicàcies.
Nom científic Brassica oleracea var. Capitata.
País d' origen Mediterrani
oriental (Egipte) i conques de Gran Bretanya.
Tenen com a antecessor comú la
varietat silvestre de col, Brassica oleracea oleracea, que es troba a les
costes i als penya-segats d' una gran part de l' Europa occidental i que també
és comestible, encara que no és objecte de conreu.
Localització
Etimologia
Prové de la paraula llatina
brassica, que derive del cèltic “bresic” i que és la manera com es
referien a les cols i oleracea prové de
“olus” que vol dir verdura-hortalissa. Mentre que la paraula col prové del
llatí “caule” que vol dir tija.
Característiques
Col de color clar i apretada,es
pot consumir també en amanides.
Propietats medicinals
Són diürètiques i adequades per a
les malalties cardiovasculars. Afavoreix la motilitat intestinal i el pàncrees.
La que té més contingut de vitamines és la col verda.
Curiositats
Les cols van ser domesticades a
l’ Àsia Menor i al Mediterrani Oriental a partir de cols espontànies que no
formaven cabdell. És un dels cultius més antics que es coneix. Els celtes i
posteriorment els romans van difondre aquesta espècie per tot Europa. Al llarg
dels segles, les formes amb cabdell es van anar desenvolupant al nord d’ Europa
i les formes sense cabdell van aparèixer pel sud.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada