Família Brassicàcies.
Nom científic Brassica oleracea.
País d' origen Mediterrani oriental (Egipte) i
conques de Gran Bretanya.
Tenen com a antecessor comú la
varietat silvestre de col, Brassica oleracea oleracea, que es troba a les
costes i als penya-segats d' una gran part de l' Europa occidental i que també
és comestible, encara que no és objecte de conreu.
Localització
Etimologia
Prové de la paraula llatina
brassica, que derive del cèltic “bresic” i que és la manera com es
referien a les cols i oleracea prové de
“olus” que vol dir verdura-hortalissa. Mentre que la paraula col prové del
llatí “caule” que vol dir tija.
Característiques
La col de pell de galàpet té la fulla molt arrissada i
aguanta molt el fred, és una col petita, d’un pam de diàmetre, que fa el
cabdell molt apinyat i té la fulla mab molts nervis.
Per guardar llavor s’han de triar aquelles plantes que tenen
les primeres fulles una mica ondulades ja que seran les que faran més pinya.
Es planta a finals de juliol o principis d’agost.
Propietats medicinals
Són diürètiques i adequades per a les malalties
cardiovasculars. Afavoreix la motilitat intestinal i el pàncrees. La que té més
contingut de vitamines és la col verda.
Curiositats
Les cols van ser domesticades a l’ Àsia Menor i al
Mediterrani Oriental a partir de cols espontànies que no formaven cabdell. És
un dels cultius més antics que es coneix. Els celtes i posteriorment els romans
van difondre aquesta espècie per tot Europa. Al llarg dels segles, les formes
amb cabdell es van anar desenvolupant al nord d’ Europa i les formes sense
cabdell van aparèixer pel sud.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada