Família Solanàcies.
Nom
científic Lycopersicon
esculentum.
País d'
origen Perú-Equador
i domesticat a Mèxic.
Localització La Vila , Can Palau.
Etimologia
Tomàquet ve del
mexicà "xitomatl" que vol dir fruit amb melic.
Lycopersicon prové
del grec "Lycopersikon" que és el nom d' una planta egípcia d' olor
desagradable. Lycos vol dir llop i persikon vol dir préssec o Pèrsia; esculentum
ve
d' esca que vol dir menjar.
Característiques
Tomàquet ple semblant al fruit del kaki de
mida mitjana i molt bo per amanir.
Propietats medicinals
Resulta ser
antiartrític, estimulant hepàtic, depuratiu i una de les hortalisses més rica en
vitamines i minerals sobretot en potassi.
Conté licopè
(pigment de color vermell), de gran poder antioxidant i com a protector
contra el càncer.
Curiositats
Versemblantment els
primers fruits que arribaren a Europa eren de color groc cosa que explicaria el
seu nom italià de pomodoro (poma d' or). Actualment els tomàquets de color groc
tenen encara un bon mercat a Itàlia.
El tomàquet arriba
a Europa el S XV, mentre que al segle XVIII va iniciar-se el cultiu del
tomàquet, entre d' altres hortalisses, a les comarques del Maresme i del delta
del Llobregat, que es van consolidar durant el XIX, a mesura que creixia la
població del nucli urbà de Barcelona.
És l' única paraula
en català que només traient-li l' accent es forma el diminutiu corresponent. És
a dir, tomàquet sense accent passa a ser tomaquet.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada