dilluns, 29 d’abril del 2013

tomàquet poma ple o palossanto


Família                       Solanàcies.
                       
Nom científic             Lycopersicon esculentum.                

País d' origen            Perú-Equador i domesticat a Mèxic.            

Localització               La Vila, Can Palau.

Etimologia    

Tomàquet ve del mexicà "xitomatl" que vol dir fruit amb melic.                
Lycopersicon prové del grec "Lycopersikon" que és el nom d' una planta egípcia d' olor desagradable. Lycos vol dir llop i persikon vol dir préssec o Pèrsia; esculentum ve
 d' esca que vol dir menjar.                                     

Característiques       

Tomàquet ple semblant al fruit del kaki de mida mitjana i molt bo per amanir.

Propietats medicinals

Resulta ser antiartrític, estimulant hepàtic, depuratiu i una de les hortalisses més rica en vitamines i minerals sobretot en potassi.
Conté licopè (pigment de color vermell), de gran poder antioxidant i com a protector contra el càncer.

Curiositats    

Versemblantment els primers fruits que arribaren a Europa eren de color groc cosa que explicaria el seu nom italià de pomodoro (poma d' or). Actualment els tomàquets de color groc tenen encara un bon mercat a Itàlia.
El tomàquet arriba a Europa el S XV, mentre que al segle XVIII va iniciar-se el cultiu del tomàquet, entre d' altres hortalisses, a les comarques del Maresme i del delta del Llobregat, que es van consolidar durant el XIX, a mesura que creixia la població del nucli urbà de Barcelona.
És l' única paraula en català que només traient-li l' accent es forma el diminutiu corresponent. És a dir, tomàquet sense accent passa a ser tomaquet.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada