Família Solanàcies.
Nom científic Solanum tuberosum.
País d' origen Altiplà d' Amèrica central.
Localització
Etimologia
Patata prové de la
paraula PAPA de la llèngua Quítxua, que va canviar a patata per la semblança amb batata (moniato).
A la Garrotxa en diuen trumfa
o trumfo, per la seva similitud amb la tòfona.
Característiques
Aquesta patata està
citada per en Molist de Can Goita.
Cultivada des del
1928.
Propietats medicinals
L' exposició a la
llum fa que quedin verdes i augmenta la concentració de solanina que és un
alcaloide tòxic de gust amargant que pot provocar vòmits i diarrees, la cocció
n' elimina la toxicitat.
Curiositats
Les primeres
patates cultivades foren vistes per exploradors espanyols en la vall de la Grita (Colòmbia) el 1537.
Aquest tubercle va
ser cultivat al Perú des del mil·lenni VIII aC.
Es creu que la
patata fou importada des de Perú cap a la península ibèrica el 1554 com una
curiositat i inicialment es cultivaven en monestirs i jardins de la noblesa com
si fos una raresa botànica.
De la gran
importància que tingué la patatera en deixa constància la "Gran Fam
Irlandesa", ocorreguda entre els anys 1846 i 1849, Causada per una gran
plaga de mildium de la patata que afectà el cultiu d' aquesta amb resultats
desastrosos: moriren vora un milió de persones i provocà l' emigració d' un
altre milió, en gran part, als Estats Units d’ Amèrica.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada