Família Solanàcies.
Nom científic Solanum tuberosum.
País d' origen Altiplà d'Amèrica central.
Localització
Etimologia
Patata prové de la paraula PAPA de la llengua Quítxua, que va canviar a patata per la semblança amb batata (moniato).
A la Garrotxa en diuen trumfa o trumfo, per la seva similitud amb la tòfona.
Característiques
Aquesta patata està citada per en Molist de Can Goita.
La patata Baraka és un tipus de Haerla, de carn groga i molt productiva.
La patata Baraka és un tipus de Haerla, de carn groga i molt productiva.
Propietats medicinals
L' exposició a la llum fa que quedin verdes i augmenta la concentració de solanina que és un alcaloide tòxic de gust amargant que pot provocar vòmits i diarrees, la cocció n' elimina la toxicitat.
Curiositats
Les primeres patates cultivades foren vistes per exploradors espanyols en la vall de la Grita (Colòmbia) el 1537.
Aquest tubercle va ser cultivat al Perú des del mil·lenni VIII aC.
Es creu que la patata fou importada des de Perú cap a la península ibèrica el 1554 com una curiositat i inicialment es cultivaven en monestirs i jardins de la noblesa com si fos una raresa botànica.
De la gran importància que tingué la patatera en deixa constància la "Gran Fam Irlandesa", ocorreguda entre els anys 1846 i 1849, Causada per una gran plaga de mildium de la patata que afectà el cultiu d' aquesta amb resultats desastrosos: moriren vora un milió de persones i provocà l' emigració d' un altre milió, en gran part, als Estats Units d’ Amèrica.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada