dilluns, 29 d’abril del 2013

sègol



Família                       Poàcies.
                                                                      
Nom científic             Secale cereale.
                                    Sègul banyut (parasitat per Claviceps purpurea).

País d' origen            Europa-Àsia.             


Localització  

Etimologia    

Sègol prové del llatí "secale", amb el mateix significat.

Característiques       

El sègol pot germinar fins a -1 °C i madurar a una temperatura inferior als 12 °C, atributs que li permetrien ésser cultivat en aquells llocs on el blat no ho podia ser, com ara el nord d' Europa.                  
La seva farina té baix contingut de gluten en relació a la de blat, i conté més proporció de fibra soluble. És fosca, i la pasta té poca elasticitat                     
És aprofitat sobretot com a aliment del bestiar (pinsos i farratges) i també en la fabricació de destil·lats com el whisky i el vodka.                 
El sègol també es fa servir per a l' elaboració de biocombustibles, principalment bioetanol.                     

Propietats medicinals          

Dona elasticitat a les parets arterials i  fa efecte fluïdificant sobre la sang, tot disminuint la fragilitat capil·lar i la viscositat sanguínia.

Curiositats

La planta és originaria del sud-oest asiàtic, a la regió càspia. A l' any 3.000 a. de C. es coneix ja detalladament i el seu cultiu s' estén per Europa durant el següent mil·lenni.  
El sègol pot estar atacat pel fong Claviceps purpurea, en aquest cas presenta unes estructures en forma de banya que surten de les espigues i que contenen uns potents al·lucinògens naturals (precursors del LSD).                 
El consum del sègol parassitat per aquest fong va ser el causant de que, a l' edat Mitjana, es creméssin moltes dones acusades de bruixeria.                                         

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada