divendres, 11 de gener del 2013

Coliflor rodó o primerenc o bròquil de Santa Teresa

bròquil                     col-i-flor                  col-i-flor verda
espigall col brotonera                  espigall col de capdell

Família                       Brassicàcies.
                       
Nom científic             Brassica oleracea var.botrytis.            

País d' origen            Mediterrani oriental (Egipte) i conques de Gran Bretanya.
Tenen com a antecessor comú la varietat silvestre de col, Brassica oleracea oleracea, que es troba a les costes i als penya-segats d' una gran part de l' Europa occidental i que també és comestible, encara que no és objecte de conreu.

Localització
                       
Etimologia


La paraula bròquil és el diminutiu de bròcco 'rebrot', que prové del terme llatí brachium, que significa braç o branca.

Característiques

El bròquil de Santa Teresa es planta a principis de Juliol i arriba fins a Santa Teresa.
El bròquil té els primordis florals ja formats i previ a l’obertura de les flors. Per tant el que ens mengem són les flors abans d’obrir-se.

Propietats medicinals

Són diürètiques i adequades per a les malalties cardiovasculars. Afavoreix la motilitat intestinal i el pàncrees. La que té més contingut de vitamines és la col verda.

Curiositats

Les cols van ser domesticades a l’ Àsia Menor i al Mediterrani Oriental a partir de cols espontànies que no formaven cabdell. És un dels cultius més antics que es coneix. Els celtes i posteriorment els romans van difondre aquesta espècie per tot Europa. Al llarg dels segles, les formes amb cabdell es van anar desenvolupant al nord d’ Europa i les formes sense cabdell van aparèixer pel sud.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada