dilluns, 14 de gener del 2013

Ametller fort o ametlla llargueta


Família                       Rosàcies.
                       
Nom científic             Prunus dulcis.              

País d' origen             Xina i Àsia central.

Localització               Can Miralpeix de Joanet

Etimologia     

Ametller deriva d' ametlla, la qual prové del llatí amygdăla, a través d' una forma llatina vulgar amyndŭla. Segons P. Aebischer, el procés d' aquest mot hauria estat: amyndŭla > amenla > amel·la o ametla > ametlla. El seu nom científic prové del llatí prunus que significa cirerer silvestre i dulcis (dulcis-e), dolç (pel seu fruit comestible).
Pe tant, Prunus dulcis és la manera que tenien els llatina d' anomenar l' ametller (Prunera de llavors dolces).

Característiques

Ametller amb ametlles llargues i closca forta. Té una floració una mica tardana i això fa que no l'afectin tant les gelades com a altres ametllers més primerencs.
L' ametller és un arbre que s' adapta bé a terrenys lleugers, secs i pedregosos, preferint el calcari, i viu en zones de clima tebi, amb estius càlids i secs i hiverns suaus amb escasses gelades.
Les ametlles de closca forta es pelen millor que les de closca tova.

Propietats medicinals

La llet d' ametlles es pot usar per substituir la llet de vaca, ja que també és molt rica en calci.
Prevé les malalties del cor i de la circulació, ajuda a disminuir el colesterol, posseeix un elevat contingut en àcids grassos monoinsaturats (àcid oleic), vitamina E, fibra i calci.

Curiositats

A la Bíblia l' ametller simbolitza la vigilància i el bon fruit, per això apareix entre els que selecciona Aaró i està present al Paradís terrenal. Per aquest motiu sovint envolta les pintures de Jesús infant (el fruit de la Verge) o a la seva mare.
Segons en Pla " En tot cas, si el fred bada i es descuida —si es descuida un sol moment— els ametllers floreixen. És per això que el moment de la florida dels ametllers és incert. No té dia fix. La florida és la conseqüència d’un descuit, d’un oblit momentani, d’un moment d’abandó. Si els miracles altra cosa no són que una badada de la naturalesa, el florir dels ametllers, en ple hivern, és el miracle més graciós i lleuger de la terra". Vol dir que una petita pujada de les temperatures provoca la floració de l' ametller. Moltes vegades l' aparició de glaçades tardanes fa perdre la collita de l' ametlla.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada