Família Solanàcies.
Nom científic Lycopersicon esculentum.
País d' origen Perú-Equador
i domesticat a Mèxic.
Localització
Etimologia
Tomàquet ve del mexicà
"xitomatl" que vol dir fruit amb melic.
Lycopersicon prové del grec
"Lycopersikon" que és el nom d' una planta egípcia d' olor
desagradable. Lycos vol dir llop i persikon vol dir préssec o Pèrsia;
esculentum ve
d' esca que vol dir menjar.
Característiques
Tomàquet molt bo per amanir, dolç
i de pell cruixent.
Propietats medicinals
Resulta ser antiartrític,
estimulant hepàtic, depuratiu i una de les hortalisses més rica en vitamines i
minerals sobretot en potassi.
Conté licopè (pigment de color
vermell), de gran poder antioxidant
i com a protector contra el càncer.
Curiositats
Versemblantment els primers
fruits que arribaren a Europa eren de color groc cosa que explicaria el seu nom
italià de pomodoro (poma d' or). Actualment els tomàquets de color groc tenen
encara un bon mercat a Itàlia.
El tomàquet arriba a Europa el S
XV, mentre que al segle XVIII va iniciar-se el cultiu del tomàquet, entre d'
altres hortalisses, a les comarques del Maresme i del delta del Llobregat, que
es van consolidar durant el XIX, a mesura que creixia la població del nucli
urbà de Barcelona.
És l' única paraula en català que
només traient-li l' accent es forma el diminutiu corresponent. És a dir,
tomàquet sense accent passa a ser tomaquet.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada