dilluns, 14 de gener del 2013

Patata Serja


Família                       Solanàcies.
                       
Nom científic             Solanum tuberosum.               

País d' origen             Altiplà d' Amèrica central.

Localització   

Etimologia                 

Patata prové de la paraula PAPA de la llengua Quítxua, que va canviar a patata per la similitud amb batata (moniato).
A la Garrotxa en diuen trumfa o trumfo, per la seva similitud amb la tòfona.

Característiques       

Patata groga, a vegades fa una patata per patatera i a sobre de les patates en surten de petites, no és gaire bona, però millora amb la conservació.
És la Sergen alemanya comercialitzada a partir de 1929.

Propietats medicinals           

L' exposició a la llum fa que quedin verdes i augmenta la concentració de solanina que és un alcaloide tòxic de gust amargant que pot provocar vòmits i diarrees, la cocció n' elimina la toxicitat.

Curiositats                

Les primeres patates cultivades foren vistes per exploradors espanyols en la vall de la Grita (Colòmbia) el 1537.
Aquest tubercle va ser cultivat al Perú des del mil·lenni VIII aC.
Es creu que la patata fou importada des de Perú cap a la península ibèrica el 1554 com una curiositat i inicialment es cultivaven en monestirs i jardins de la noblesa com si fos una raresa botànica.
De la gran importància que tingué la patatera en deixa constància la "Gran Fam Irlandesa", ocorreguda entre els anys 1846 i 1849, Causada per una gran plaga de mildium de la patata que afectà el cultiu d' aquesta amb resultats desastrosos: moriren vora un milió de persones i provocà l' emigració d' un altre milió, en gran part, als Estats Units d’ Amèrica.
                        

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada