Família Solanàcies.
Nom científic Solanum tuberosum.
País d' origen Altiplà d' Amèrica central.
Localització
Etimologia
La paraula Bufet( bufé-beauvais) prové del Institut Beauvais
de la Bretanya
francesa, que ens arriba amb l' entrada Napoleònica del 1812.
Patata prové de la paraula PAPA de la llengua Quítxua, que
va canviar a patata per la similitud amb batata (moniato).
A la
Garrotxa en diuen trumfa o trumfo, per la seva similitud amb
la tòfona.
Característiques
Patata bufet de mida petita.
Propietats medicinals
L' exposició a la llum fa que quedin verdes i augmenta la
concentració de solanina que és un alcaloide tòxic de gust amargant que pot
provocar vòmits i diarrees, la cocció n' elimina la toxicitat.
Curiositats
Les primeres patates cultivades foren vistes per exploradors
espanyols en la vall de la Grita
(Colòmbia) el 1537
Aquest tubercle va ser cultivat al Perú des del mil·lenni
VIII aC.
Es creu que la patata fou
importada des de Perú cap a la península ibèrica el 1554 com una curiositat i
inicialment es cultivaven en monestirs i jardins de la noblesa com si fos una
raresa botànica.
De la gran importància que tingué
la patatera en deixa constància la "Gran Fam Irlandesa", ocorreguda
entre els anys 1846 i 1849, Causada per una gran plaga de mildium de la patata
que afectà el cultiu d' aquesta amb resultats desastrosos: moriren vora un
milió de persones i provocà l' emigració d' un altre milió, en gran part, als
Estats Units d’ Amèrica.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada