Família Solanàcies.
Nom científic Solanum
tuberosum.
País d' origen Altiplà
d'Amèrica central.
Localització
Etimologia
La paraula Bufet (bufé-beauvaia) prové
del Institut Beauvais de la
Bretanya francesa, que ens arriba amb l' entrada Napoleònica
del 1812.
Patata prové de la paraula PAPA
de la llengua Quítxua, que va canviar a patata per la similitud amb batata
(moniato).
A la Garrotxa en diuen trumfa
o trumfo, per la seva similitud amb la tòfona.
característiques
És un bufet de patates grosses
que fa les patates lluny de la mata.
Propietats medicinals
L' exposició a la llum fa que
quedin verdes i augmenta la concentració de solanina que és un alcaloide tòxic
de gust amargant que pot provocar vòmits i diarrees, la cocció n' elimina la
toxicitat.
Curiositats
Les primeres patates cultivades
foren vistes per exploradors espanyols en la vall de la Grita (Colòmbia) el 1537.
Aquest tubercle va ser cultivat
al Perú des del mil·lenni VIII aC.
Es creu que la patata fou
importada des de Perú cap a la península ibèrica el 1554 com una curiositat i
inicialment es cultivaven en monestirs i jardins de la noblesa com si fos una
raresa botànica.
De la gran importància que tingué
la patatera en deixa constància la "Gran Fam Irlandesa", ocorreguda
entre els anys 1846 i 1849, Causada per una gran plaga de mildium de la patata
que afectà el cultiu d' aquesta amb resultats desastrosos: moriren vora un milió
de persones i provocà l' emigració d' un altre milió, en gran part, als Estats
Units d’ Amèrica.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada