Família Brassicàcies.
Nom científic Brassica oleracea.
País d' origen Mediterrani oriental (Egipte) i
conques de Gran Bretanya.
Tenen com a antecessor comú la varietat
silvestre de col, Brassica oleracea oleracea, que es troba a les costes i als
penya-segats d' una gran part de l' Europa occidental i que també és
comestible, encara que no és objecte de conreu.
Localització
Etimologia
Prové de la paraula llatina
brassica, que derive del cèltic “bresic” i que és la manera com es
referien a les cols i oleracea prové de
“olus” que vol dir verdura-hortalissa. Mentre que la paraula col prové del
llatí “caule” que vol dir tija.
Característiques
Aquesta col és un creuament de
les varietats de col verda i col de Pasqua. Acostuma a ser de mida mitjana i de
color verd fosc. És molt apreciada pel seu gust intens però és delicada per la
comercialització. Cal menjar-la de seguida de collir, doncs només aguanta tres dies
a la nevera i és sensible a la humitat.
Es recomana per l’escudella de
Nadal i pel trinxat.
Propietats medicinals
Són diürètiques i adequades per a
les malalties cardiovasculars. Afavoreix la motilitat intestinal i el pàncrees.
La que té més contingut de vitamines és la col verda.
Curiositats
Les cols van ser domesticades a l’ Àsia Menor
i al Mediterrani Oriental a partir de cols espontànies que no formaven cabdell.
És un dels cultius més antics que es coneix. Els celtes i posteriorment els romans
van difondre aquesta espècie per tot Europa. Al llarg dels segles, les formes
amb cabdell es van anar desenvolupant al nord d’ Europa i les formes sense
cabdell van aparèixer pel sud.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada