divendres, 11 de gener del 2013

Col de paperina


Família                       Brassicàcies.
                       
Nom científic               Brassica oleracea.                   

País d' origen             Mediterrani oriental (Egipte) i conques de Gran Bretanya.
Tenen com a antecessor comú la varietat silvestre de col, Brassica oleracea oleracea, que es troba a les costes i als penya-segats d' una gran part de l' Europa occidental i que també és comestible, encara que no és objecte de conreu.

Localització               
                       
Etimologia

Prové de la paraula llatina brassica, que derive del cèltic “bresic” i que és la manera com es referien  a les cols i oleracea prové de “olus” que vol dir verdura-hortalissa. Mentre que la paraula col prové del llatí “caule” que vol dir tija.

Característiques
           
Aquesta col és un creuament de les varietats de col verda i col de Pasqua. Acostuma a ser de mida mitjana i de color verd fosc. És molt apreciada pel seu gust intens però és delicada per la comercialització. Cal menjar-la de seguida de collir, doncs només aguanta tres dies a la nevera i és sensible a la humitat.
Es recomana per l’escudella de Nadal i pel trinxat.

Propietats medicinals
           
Són diürètiques i adequades per a les malalties cardiovasculars. Afavoreix la motilitat intestinal i el pàncrees. La que té més contingut de vitamines és la col verda.

Curiositats
           
 Les cols van ser domesticades a l’ Àsia Menor i al Mediterrani Oriental a partir de cols espontànies que no formaven cabdell. És un dels cultius més antics que es coneix. Els celtes i posteriorment els romans van difondre aquesta espècie per tot Europa. Al llarg dels segles, les formes amb cabdell es van anar desenvolupant al nord d’ Europa i les formes sense cabdell van aparèixer pel sud.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada