Família Liliàcies
Nom científic Allium sativum
País d’origen Asia central
Localització
Etimologia
El terme "Allium" deriva d’una paraula cèltica, "all", que significa “calent, picant, ardent” i el terme "sativum" és una contracció de "seminativum", que indica “que es pot sembrar o cultivar”.
Característiques
L’all de Banyoles és de cabeça mitjana, però més petit que altres varietats. La pell exterior és vermellosa i la pell del gra és molt fina. De carn blanca, no és especialment agressiu en boca, fet que el fa molt versàtil a la cuina.
La collita dels alls comença pels volts de Sant Joan i, un cop collits, s’enforquen en manats de 25 unitats. El punt de maduració de l’all i la seva resistència, en garanteixen la conservació en un lloc fresc durant gairebé tot l’any.
Creix sobre terrenys arenosos, profunds, ben drenats, amb continguts moderats de calci i rics en potassi (cendres). Els bulbs d’all es podreixen amb terra densa i grassa, per aquest motiu no s’han de cultivar en terres orgàniques i tampoc es poden utilitzar fems. S’adapta molt bé en la majoria de sòls on es cultiven cereals i tot i que no és una planta molt exigent amb el clima, adquireix un sabor més picant en climes freds.
“Li agrada molt la cendra perquè és rica en potassi.”
Terapèutica
Es recomana per a problemes respiratoris i digestius infecciosos, ja que és antibacterià i antiparasitari i, a més a més, redueix la pressió arterial. Existeixen també estudis que mostren que l’all és un protector contra del càncer. Totes aquestes propietats terapèutiques sembla que només són efectives en cru.
Curiositats
L’all és originari de l’Àsia Central, es pensa que deriva de l’espècie asiàtica Allium Longicuspis i és utilitzada des de fa 5000 anys. Podem corroborar això degut a troballes de cabeces d’argila que daten de 3750 a .C. De fet, diuen que el primer conflicte social de la humanitat va ser provocat per la supressió de la ració d’all als esclaus egipcis que construïen les piràmides.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada