dilluns, 14 de gener del 2013

Guixes o cairetes


Família                       Fabàcies.
                       
Nom científic              Lathyrus sativus.                     

País d' origen             Asia Central i Sud-oest.                                                         

Localització

Etimologia     

Cal considerar guixa pròxim parent o germà del cast. guija, del prov. gueicha i del fr. Gesse.                                                 
Guixa seria la forma mossaràbiga del llatí vicia, ‘veça’però sembla difícil d' adaptar aquesta explicació a les formes provençal i francesa que hem citades.
Lathyrus prové del grec lathyros que és la manera com anomenaven a la guixa silvestres i sativus vol dir que es cultiva.                                                                                 
                                                                                 
Característiques       
És cultivada per la seva llavor, la guixa, que té un alt contingut de proteïna. En
 l' àmbit mediterrani es cultiva de forma minoritària, però és important com a conreu a certes zones d' Àsia i Àfrica.                                                  
Tot i això la llavor conté un aminoàcid tòxic que pot arribar a causar la malaltia del latirisme. A Andalusia la farina de guixa, en castellà “harina de almorta”, s'utilitza per a arrebossar.
Es conrea principalment a l' Índia i Etiòpia on es valora com a conreu de collita segura en cas que la sequera acabi amb els conreus principals.
                                                          
Curiositats

Al País Valencià tenen una dita que diu: "te falta un bull com les guixes", perquè és un llegum que li costa molt de coure i sempre sembla que estan crues.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada