Família Fabàcies.
Nom científic Lathyrus sativus.
País d' origen Asia
Central i Sud-oest.
Localització
Etimologia
Cal considerar guixa pròxim parent
o germà del cast. guija, del prov. gueicha i del fr. Gesse.
Guixa seria la forma mossaràbiga
del llatí vicia, ‘veça’però sembla difícil d' adaptar aquesta explicació a les
formes provençal i francesa que hem citades.
Lathyrus prové del grec lathyros
que és la manera com anomenaven a la guixa silvestres i sativus vol dir que es
cultiva.
Característiques
És cultivada per la
seva llavor, la guixa, que té un alt contingut de proteïna. En
l' àmbit mediterrani es cultiva de
forma minoritària, però és important com a conreu a certes zones d'
Àsia i Àfrica.
Tot i això la llavor conté
un aminoàcid tòxic que pot arribar a causar la malaltia
del latirisme. A Andalusia la farina de guixa,
en castellà “harina de almorta”, s'utilitza per a arrebossar.
Es conrea principalment a l'
Índia i Etiòpia on es valora com a conreu de collita segura en
cas que la sequera acabi amb els conreus principals.
Curiositats
Al País Valencià tenen una dita
que diu: "te falta un bull com les guixes", perquè és un llegum que
li costa molt de coure i sempre sembla que estan crues.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada