Família Brassicàcies.
Nom científic Brassica
oleracea.
País d' origen Mediterrani oriental (Egipte) i
conques de Gran Bretanya.
Tenen com a antecessor comú la
varietat silvestre de col, Brassica oleracea oleracea, que es troba a les
costes i als penya-segats d' una gran part de l' Europa occidental i que també
és comestible, encara que no és objecte de conreu..
Localització
Etimologia
Prové de la paraula llatina
brassica, que derive del cèltic “bresic” i que és la manera com es
referien a les cols i oleracea prové de
“olus” que vol dir verdura-hortalissa. Mentre que la paraula col prové del
llatí “caule” que vol dir tija.
Característiques
Les cols d’hivern son cols de
grandària mitjana, compactes, amb fulles marcades per nervis prims. Els tons de
verd son variables, però és més intens a les fulles exteriors.
La col d’hivern és alta (pot
arribar fins a la cintura), té les fulles totalment obertes (no fa cabdell)
i és de color verd blavós fosc
(“negre”), al capdamunt d’un tronxo bastant llarg.
Se sembra per Sant Joan i es
trasplanta pels volts de Sant Ramon (31 d’agost).
Propietats medicinals
Són diürètiques i adequades per a
les malalties cardiovasculars. Afavoreix la motilitat intestinal i el pàncrees.
La que té més contingut de vitamines és la col verda.
Curiositats
Les cols van ser domesticades a
l’ Àsia Menor i al Mediterrani Oriental a partir de cols espontànies que no
formaven cabdell. És un dels cultius més antics que es coneix. Els celtes i
posteriorment els romans van difondre aquesta espècie per tot Europa. Al llarg
dels segles, les formes amb cabdell es van anar desenvolupant al nord d’ Europa
i les formes sense cabdell van aparèixer pel sud.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada